Als lid van de EZZC kun je gedurende het vliegseizoen een onbeperkt aantal starts maken vanaf ons zweefvliegveld in de duinen van Castricum. Beginnende zweefvliegers krijgen instructie op een tweezitter door een van onze ervaren instructeurs. Afhankelijk van de regelmaat waarmee je vliegt kun je na ongeveer 75 starts solo komen (dit is haalbaar in het eerste jaar). Een onvergetelijk moment! De volgende fase is het opdoen van ervaring en je voorbereiden op het theoretisch en praktisch examen voor het zweefvliegbewijs (LAPL (S)). Dit is een bewijs van vliegvaardigheid afgegeven door de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILenT). Er is momenteel een wachtlijst voor het opleiden van nieuwe leden.

Het lidmaatschap van de EZZC brengt naast een flinke hoeveelheid vliegplezier ook een aantal verantwoordelijkheden met zich mee. Zweefvliegen is een teamsport en op een vliegdag wordt van iedere vlieger verwacht dat hij of zij de gehele dag (van de briefing om 9 uur 's ochtends tot en met het opruimen aan het eind van de dag) actief deelneemt aan het vliegbedrijf. In de winter is een lid verplicht een aantal keren te komen helpen bij het winteronderhoud.

Iedereen vanaf 14 jaar (!) mag zweefvliegen, mits hij of zij medisch goedgekeurd is. Deze keuring levert doorgaans geen problemen op.

Daarnaast ben je verplicht om lid te worden van de KNVvL (Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Luchtvaart), afdeling Zweefvliegen. Via dit lidmaatschap ben je WA-verzekerd en ontvang je 4x per jaar het blad Thermiek en de Air Sports Mail.

Tot slot ontvang je als lid van de EZZC het clubblad de 'FINAL'.

Onderstaand vind je een overzicht van de lidmaatschappen bij de EZZC. De bijbehorende tarieven zijn hier vermeld.

Proeflidmaatschap
Als je lid wil worden van de EZZC neem je eerst een proeflidmaatschap van vier aaneengesloten weken. In deze vier weken kun je tot 10 vluchten maken op ons thuisveld Castricum.

Niet-vliegend lidmaatschap
Als niet-vliegend lid (begunstiger) word je op de hoogte gehouden van alle activiteiten van de club. Je ontvangt het clubblad (de Final) en wordt uitgenodigd voor festiviteiten en ledenvergaderingen. Niet vliegende leden hebben recht op één rondvlucht per jaar.